Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Może powodować podrażnienie błon śluzowych i skóry oraz zaburzenia trawienne
Regulatory kwasowości cytryniany sodu i kwas cytrynowy to naturalne składniki żywności, które zapewniają odpowiedni poziom kwasowości i przyjemny smak produktów spożywczych.
Sód cytrynian jest sole sodowej kwasu cytrynowego, a kwas cytrynowy jest organicznym kwasem karboksylowym. W żywieniu, cytrynian sodu i kwas cytrynowy pełnią funkcję regulatorów kwasowości. Są one dodawane do żywności jako środki konserwujące, przeciwutleniacze i regulujące kwasowość. Cytrynian sodu i kwas cytrynowy pomagają utrzymać optymalny poziom pH w żywności, zapewniając zarówno jej trwałość, jak i odpowiedni smak.