regulatory kwasowości cytryniany sodu i kwas cytrynowy

KATEGORIA | Regulatory kwasowości

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Może powodować podrażnienie błon śluzowych i skóry oraz zaburzenia trawienne

Informacje o składniku

Regulatory kwasowości cytryniany sodu i kwas cytrynowy to naturalne składniki żywności, które zapewniają odpowiedni poziom kwasowości i przyjemny smak produktów spożywczych.

Funkcja

Sód cytrynian jest sole sodowej kwasu cytrynowego, a kwas cytrynowy jest organicznym kwasem karboksylowym. W żywieniu, cytrynian sodu i kwas cytrynowy pełnią funkcję regulatorów kwasowości. Są one dodawane do żywności jako środki konserwujące, przeciwutleniacze i regulujące kwasowość. Cytrynian sodu i kwas cytrynowy pomagają utrzymać optymalny poziom pH w żywności, zapewniając zarówno jej trwałość, jak i odpowiedni smak.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik