Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry, ale
Możliwym skutkiem ubocznym spożycia regulatora kwasowości mleczanu sodu może być zwiększenie poziomu sodu we krwi, co może prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi i zwiększenia ryzyka chorób serca i nerek.
Mleczan sodu to substancja dodawana do żywności w celu regulacji kwasowości oraz poprawy trwałości produktu.
Funkcją składnika mleczanu sodu w potrawach jest regulacja kwasowości, czyli utrzymanie właściwego poziomu pH. Mleczan sodu jest chemicznie stabilnym związkiem, który w kontakcie z kwasami obniża ich pH, a w kontakcie z zasadami podnosi je. Dlatego dodaje się go do potraw, takich jak kiszonki, ogórki konserwowe czy napoje izotoniczne, aby zapewnić dłuższą trwałość i zachować odpowiedni smak i konsystencję.