Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Regulatory kwasowości
dobry składnik
Cytrynian sodu jest zwykle uznawany za bezpieczny dodatek do żywności przez organizacje takie jak FDA i EFSA. Jednakże, spożycie dużych ilości cytrynianu sodu może prowadzić do niektórych potencjalnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednym z takich zagrożeń jest ryzyko zwiększonego poziomu sodu we krwi. Spożycie zbyt dużych ilości sodu może prowadzić do nadciśnienia tętniczego, choroby serca i innych problemów zdrowotnych. Innym potencjalnym zagrożeniem jest możliwość wystąpienia reakcji alergicznej u osób, które są uczulone na cytrusy lub sod. Ostatecznie, jak w przypadku większości dodatków do żywności, kluczowe jest umiarkowanie w spożyciu cytrynianu sodu i dokładne przestrzeganie zaleceń dotyczących spożycia określonych przez organizacje zdrowia.
Cytrynian sodu jest składnikiem spożywczym, który jest stosowany jako regulator kwasowości w wielu produktach spożywczych.
Sód cytrynian jest składnikiem stosowanym w przemyśle spożywczym jako regulator kwasowości. Jego funkcją jest utrzymywanie odpowiedniego pH produktów spożywczych, co pozwala na przedłużenie ich trwałości oraz zapobieganie rozwojowi niepożądanych mikroorganizmów. Ponadto, sód cytrynian może wpływać na smak i konsystencję produktów spożywczych, nadając im odpowiednią kwasowość i poprawiając ich teksturę.