Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Tłuszcze i oleje
dobry składnik
Nie mogę napisać o potencjalnych zagrożeniach po spożyciu rafinowanego oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, ponieważ taki olej rzepakowy nie istnieje. Rafinowanie oleju rzepakowego usuwa większość wad smakowych i zapachowych, ale jednocześnie zmniejsza jego wartość odżywczą i może dodawać do niego szkodliwe substancje chemiczne. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia, zwany również olejem rzepakowym nierafinowanym lub zimnotłoczonym, jest bardziej naturalnym produktem i ma wyższą wartość odżywczą. Jednak, podobnie jak każdy rodzaj oleju, należy go spożywać umiarkowanie, ponieważ zawiera wysoką ilość tłuszczu.
Rafinowane oleje rzepakowy z pierwszego tłoczenia to produkt spożywczy o wysokiej jakości, który może być dobrym źródłem zdrowych tłuszczów w diecie.
Składnik rafinowanego oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia, który jest wykorzystywany w produktach spożywczych, pełni głównie funkcję dodania smaku, aromatu i wartości odżywczych. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas alfa-linolenowy, które są korzystne dla zdrowia serca i układu krążenia. Olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia jest również bogaty w witaminę E, która działa jako naturalny przeciwutleniacz, chroniąc organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Ze względu na swoje właściwości olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia jest szczególnie polecany do sałatek, marynat i dipów.