puree truskawkowe

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Skladnik puree truskawkowego moze powodowac reakcje alergiczne u niektorych ludzi

Informacje o składniku

Puree truskawkowe jest dobrym źródłem witaminy C, błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, a także jest niskokaloryczne i łatwo przyswajalne dla organizmu człowieka.

Funkcja

Składnik purée truskawkowego pełni funkcję dostarczania przede wszystkim witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Witamina C, obecna w truskawkach, jest silnym antyoksydantem, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i wzmacnia układ odpornościowy. Błonnik pokarmowy z kolei reguluje trawienie i pracę jelit, wpływa na poziom cukru we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Purée truskawkowe może również zawierać naturalne cukry oraz niewielkie ilości białka i składników mineralnych, takich jak potas czy magnez.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik