Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce egzotyczne
dobry składnik
Spożycie pulpy z marakui z pestkami może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka, ponieważ pestki zawierają kwas cyjanowodorowy, który jest silnie trujący. Zawartość tego związku chemicznego w pestkach marakui jest na tyle duża, że mogą one spowodować szkodliwe działanie na organizm człowieka, zwłaszcza w większych ilościach. Spożycie znacznej ilości pestek może prowadzić do wystąpienia objawów takich jak nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka, a w skrajnych przypadkach nawet do zatrucia. Dlatego zaleca się, aby przed spożyciem pulpy z marakui pestki zostały usunięte.
Pulpa z marakui pestkami to produkt spożywczy o intensywnym smaku i aromacie, który może być wykorzystywany w wielu różnych przepisach kulinarnych.
Składnik pulpy z marakui może pełnić wiele funkcji w produktach spożywczych, w zależności od rodzaju produktu. Może działać jako dodatek smakowy i aromatyzujący, a także dodawać koloru i tekstury do produktów spożywczych. Ponadto, pulpa z marakui może również działać jako źródło naturalnych składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały.