Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Może wystąpić uczulenie na gluten, który obecny jest w pszenicy i orkiszu, u osób cierpiących na celiakię lub nadwrażliwość na gluten.
Pszenica orkisz to starożytna odmiana pszenicy o mniejszej zawartości glutenu i wyższej zawartości białka, witamin i minerałów.
Składnikami odżywczymi pszenicy orkiszu są białka, węglowodany, błonnik oraz witaminy i minerały. Białka pszenicy orkiszu zawierają aminokwasy egzogenne, tj. te, które organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, dlatego są one niezbędne w diecie. Węglowodany z kolei stanowią główny źródło energii, a błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Pszenica orkisz jest również bogata w witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz minerały, takie jak żelazo, magnez, miedź i fosfor.