Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Pszenica durum zawiera gluten, który może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu. Spożycie pszenicy durum przez osoby z takimi schorzeniami może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak zwiększone ryzyko chorób autoimmunologicznych, chorób jelitowych, a nawet nowotworów. Dlatego osoby z nietolerancją glutenu powinny unikać spożywania pszenicy durum i szukać innych źródeł zdrowej żywności.
Durum wheat product contains gluten
Funkcją składnika pszenicy durum zawierającej gluten w produktach spożywczych jest nadanie im odpowiedniej konsystencji oraz zapewnienie właściwej struktury. Gluten, będący białkiem zawartym w pszenicy durum, jest w stanie wiązać wodę oraz tworzyć elastyczne, sprężyste sieci białkowe, co pozwala na otrzymanie ciasta o odpowiedniej konsystencji oraz strukturze. Gluten jest również ważnym składnikiem w procesie wyrabiania chleba, ponieważ pozwala na wytworzenie odpowiedniej objętości i struktury pieczywa.