Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
dobry składnik
Przyprawy mogą zawierać soję w postaci oleju, mąki lub białka. Dla większości ludzi spożycie niewielkiej ilości soi nie stanowi problemu zdrowotnego. Jednakże, osoby z alergią na soję lub grupy ryzyka, takie jak kobiety w ciąży lub karmiące piersią, powinny unikać spożycia produktów zawierających soję. Możliwe objawy alergii na soję obejmują trudności z oddychaniem, obrzęk ust i gardła, wysypkę skórną oraz biegunkę. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów po spożyciu produktów zawierających soję, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem. Ponadto, niektóre badania sugerują, że duże spożycie soi może wpływać na funkcjonowanie tarczycy i zwiększać ryzyko raka piersi u niektórych kobiet. Dlatego też, osoby z chorobami tarczycy lub ryzykiem raka piersi powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem soi do swojej diety. Podsumowując, spożywanie produktów zawierających soję może być bezpieczne dla większości ludzi, jednak osoby z alergią na soję lub grupy ryzyka powinny unikać jej spożycia.
Produkt spożywczy zawierający przyprawy może zawierać soję jako składnik
Składnikiem przyprawy zawierającej seler i białko sojowe w produktach spożywczych jest dodanie smaku i aromatu do potraw. Seler zawiera naturalne związki chemiczne, takie jak ftalan, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny zapach i smak warzywa. Białko sojowe z kolei może wprowadzać nutę orzechową do potraw. W połączeniu, seler i białko sojowe mogą stworzyć unikalną mieszankę smaków i zapachów, która poprawi walory smakowe żywności.