przyprawy w tym jałowiec

KATEGORIA | Przyprawy i dodatki

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożywanie dużej ilości jałowca może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego i uszkodzenia nerek.

Informacje o składniku

Jałowiec jest składnikiem spożywczym używanym do produkcji przypraw

Funkcja

Składnik w żywieniu, który jest zawarty w jałowcu to olejek eteryczny. Olejek ten zawiera przede wszystkim związki aromatyczne, takie jak α-pinen, sabinen, mircen i β-pinen. Olejek eteryczny w jałowcu jest stosowany do poprawy trawienia, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto, jałowiec może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspierać funkcjonowanie nerek i układu moczowego. Jednak należy pamiętać, że nadmierna ilość jałowca może być szkodliwa dla organizmu, szczególnie dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobami nerek.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik