Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i dodatki
dobry składnik
Spożywanie dużej ilości jałowca może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego i uszkodzenia nerek.
Jałowiec jest składnikiem spożywczym używanym do produkcji przypraw
Składnik w żywieniu, który jest zawarty w jałowcu to olejek eteryczny. Olejek ten zawiera przede wszystkim związki aromatyczne, takie jak α-pinen, sabinen, mircen i β-pinen. Olejek eteryczny w jałowcu jest stosowany do poprawy trawienia, ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Ponadto, jałowiec może wpływać na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz wspierać funkcjonowanie nerek i układu moczowego. Jednak należy pamiętać, że nadmierna ilość jałowca może być szkodliwa dla organizmu, szczególnie dla kobiet w ciąży oraz osób z chorobami nerek.