przyprawy pomidor

KATEGORIA | Przyprawy i zioła

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Przyprawa pomidorowa, jak większość innych przypraw, nie stanowi poważnego zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, w niektórych przypadkach może spowodować wystąpienie niestrawności lub reakcji alergicznych. Osoby cierpiące na nietolerancję pokarmową lub alergie powinny zachować ostrożność i unikać spożywania tej przyprawy. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek objawów niepożądanych, takich jak ból brzucha, wymioty, obrzęk twarzy lub duszność, należy niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza.

Informacje o składniku

Przyprawa pomidorowa to idealny dodatek do wielu potraw, który wzbogaca ich smak i aromat

Funkcja

Składnik przyprawy poddano promieniowaniu jonizującemu w celu zmniejszenia ilości mikroorganizmów lub insektów w produktach spożywczych. Promieniowanie jonizujące może również zmniejszyć tempo psucia się produktów spożywczych i wydłużyć ich trwałość. Jednakże, składnik poddany takiemu procesowi może mieć zmienioną strukturę chemiczną, co może wpłynąć na jego smak, zapach lub wartość odżywczą. Dlatego też, stosowanie promieniowania jonizującego w żywności jest regulowane i musi być przeprowadzane zgodnie z określonymi standardami bezpieczeństwa i higieny.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik