Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie zbyt dużej ilości przetartych pomidorów może prowadzić do refluksu żołądkowego
Przetarte pomidory są dobrym źródłem likopenu, antyoksydantu, który może pomóc w zapobieganiu chorobom serca i nowotworom, oraz zawierają witaminy C i K oraz potas, a ich regularne spożywanie może korzystnie wpłynąć na zdrowie skóry i wzrok.
Składnik odżywczy w przetartych pomidorach, który pełni ważną funkcję w diecie człowieka, to przede wszystkim likopen. Jest to związek z grupy karotenoidów, który posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Likopen chroni komórki organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wpływa korzystnie na układ krążenia oraz obniża ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym nowotworów. Ponadto, pomidory są dobrym źródłem witaminy C, potasu oraz błonnika, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego.