Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Konserwanty
niewskazany
Spożycie przeciwutleniacza pirosiarczynu potasu może być szkodliwe dla zdrowia w przypadku nadmiernego spożycia. Dlatego zaleca się zachowanie umiaru i przestrzeganie zaleceń dotyczących ilości stosowanej substancji. Dwutlenek siarki, który jest składnikiem pirosiarczynu potasu, może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych, a w przypadku wdychania w dużych ilościach może powodować problemy z oddychaniem. W celu uniknięcia niepożądanych skutków zdrowotnych, zaleca się stosowanie produktu zgodnie z jego przeznaczeniem i w odpowiednich ilościach.
Pirosiarczyn potasu, który zawiera dwutlenek siarki, jest silnym przeciwutleniaczem wykorzystywanym w przemyśle spożywczym do konserwowania żywności oraz w produkcji wina i piwa.
Funkcją składnika przeciwutleniaczowego pirosiarczynu potasu zawierającego dwutlenek siarki w produktach spożywczych jest hamowanie procesów utleniania i zapobieganie utracie barwy, smaku i wartości odżywczych produktów.