przeciwutleniacz kwas laskorbinowy witamina c

KATEGORIA | Przeciwutleniacze

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Nadmierna dawka witaminy C może prowadzić do biegunki, nudności i bólu brzucha u niektórych ludzi

Informacje o składniku

Kwas laskorbinowy, znany również jako witamina C, jest powszechnie stosowanym przeciwutleniaczem w produktach spożywczych.

Funkcja

Funkcją składnika żywieniowego przeciwutleniacz, jakim jest kwas l-askorbinowy (witamina C), jest neutralizacja wolnych rodników i zapobieganie lub opóźnienie utleniania tłuszczów, co przyczynia się do przedłużenia trwałości żywności. Ponadto, kwas l-askorbinowy jest ważnym składnikiem w procesie syntezy kolagenu, co wpływa na kondycję skóry, zębów i kości. Witamina C pomaga również w wchłanianiu żelaza, co jest ważne dla zdrowia krwi.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik