Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Konserwanty
dobry składnik
Kwas cytrynowy jest uważany za bezpieczny dodatek do żywności i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka w typowych ilościach spożywanych w produktach spożywczych. Jednakże, spożycie dużej ilości kwasu cytrynowego może prowadzić do negatywnych skutków zdrowotnych, takich jak zgaga, biegunka, nudności i wymioty. Osoby, które są uczulone na kwas cytrynowy lub cytrusy, powinny unikać produktów zawierających ten składnik lub skonsultować się z lekarzem przed jego spożyciem. W skrajnych przypadkach, spożycie bardzo dużej ilości kwasu cytrynowego może prowadzić do poważnych skutków zdrowotnych, takich jak uszkodzenie nerek lub utrata kości.
Produkt spożywczy przeciwutleniacz kwas cytrynowy jest bogaty w witaminę C i pomaga w ochronie przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
Kwas cytrynowy pełni funkcję przeciwutleniacza w produktach spożywczych. Działa jako stabilizator koloru, zapobiega utlenianiu tłuszczów i chroni witaminy C i E przed utlenieniem. Ponadto, kwas cytrynowy zwiększa trwałość produktów spożywczych poprzez obniżenie pH, co hamuje rozwój bakterii i drożdży.