Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Konserwanty
uważaj na...
Spożycie dużych ilości fosforanu sodu może prowadzić do zaburzeń równowagi elektrolitowej w organizmie, co może skutkować problemami z nerkami, układem sercowo-naczyniowym, a także zaburzeniami gospodarki wapniowo-fosforanowej. W skrajnych przypadkach spożywanie fosforanu sodu może prowadzić nawet do uszkodzeń narządów wewnętrznych oraz zagrażać życiu. Warto pamiętać, że fosforan sodu jest dodawany do wielu przetworzonych produktów spożywczych jako konserwant i regulator kwasowości, dlatego warto zwracać uwagę na etykiety i ograniczać spożycie tego składnika.
Produkt spożywczy zawierający przeciwutleniacz fosforany sodu pomaga w ochronie przed utlenianiem i przedłuża trwałość produktu.
Funkcja składnika przeciwutleniacz esterów kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego w produktach spożywczych polega na zapobieganiu utlenianiu tłuszczów i zmianom organoleptycznym (wzrokowym, smakowym, zapachowym) produktu. Dzięki temu składnikowi produkty spożywcze zachowują swoją jakość i świeżość przez dłuższy czas.