Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Konserwanty
dobry składnik
Spożycie przeciwutleniacza askorbinianu sodu w normalnych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Jednakże, nadmierne spożycie może spowodować niektóre skutki uboczne, takie jak biegunka, nudności, wymioty i bóle brzucha. Osoby z alergią na askorbinian sodu powinny unikać jego spożycia. W przypadku wątpliwości lub wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych, zaleca się skontaktowanie z lekarzem.
Askorbinian sodu to substancja chemiczna, która jest stosowana jako przeciwutleniacz w produktach spożywczych.
Funkcją składnika przeciwutleniacz alfatokoferolu w produktach spożywczych jest ochrona tłuszczów i lipidów przed ich utlenianiem. Alfatokoferol jest jednym z najważniejszych antyoksydantów w żywności, który chroni ją przed procesami utleniania, a co za tym idzie, przed psuciem i utratą jakości. Dzięki temu przedłuża również trwałość produktów spożywczych.