Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przeciwutleniacze
dobry składnik
Przeciwwskazania do spożycia alfatokoferolu są bardzo rzadkie, ponieważ jest to naturalny przeciwutleniacz występujący w żywności oraz suplementach diety. Jednakże, spożycie bardzo dużych ilości alfatokoferolu może prowadzić do negatywnych skutków dla zdrowia. Długotrwałe przyjmowanie suplementów z alfatokoferolem w bardzo dużych dawkach może prowadzić do zaburzeń czynności nerek, a także zwiększonego ryzyka wystąpienia chorób serca i udaru mózgu. W przypadku spożywania alfatokoferolu w ilościach zalecanych przez lekarza lub dietetyka, nie występują zwykle żadne negatywne skutki uboczne.
Przeciwutleniacz alfatokoferol jest składnikiem, który pomaga w ochronie produktów spożywczych przed procesami utleniania.
Funkcją składnika przeciwutleniacza kwasu askorbinowego (witaminy C) w produktach spożywczych jest zapobieganie utlenianiu tłuszczów i enzymów, które mogą wpłynąć na jakość i trwałość produktów spożywczych. Kwas askorbinowy jest również ważny dla utrzymania zdrowia skóry, kości i zębów oraz wspomaga wchłanianie żelaza z innych źródeł spożywczych.