przecier z jagód

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Przecier z jagód może stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia zanieczyszczonego, spleśniałego lub przeterminowanego produktu, który może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Ponadto, osoby z alergią na owoce jagodowe powinny unikać spożywania przecieru z jagód. Należy również pamiętać, że nadmierne spożycie przetworów z jagód może prowadzić do biegunek oraz innych problemów trawiennych z powodu zawartości kwasów organicznych oraz błonnika pokarmowego w tych owocach.

Informacje o składniku

Przecier z jagód jest bogaty w błonnik, witaminy oraz antyoksydanty, co przyczynia się do poprawy trawienia, wzmocnienia odporności oraz ochrony przed chorobami nowotworowymi.

Funkcja

Przecier z jagód jest dobrym źródłem błonnika, witaminy C oraz przeciwutleniaczy. Spożycie żywności bogatej w błonnik pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi, a także zapobiega zaparciom i chorobom jelitowym. Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, a przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik