Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Białka
dobry składnik
Serwatkowy produkt spożywczy może stanowić potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzkiego w przypadku alergii lub nietolerancji na składniki mleka. Osoby z alergią lub nietolerancją na laktozę, białko mleka lub inny składnik obecnego w produkcie serwatki powinny unikać spożywania tego produktu. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek objawów alergii, takich jak obrzęk, wysypka lub trudności w oddychaniu, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Produkt serwatkowy zawiera mleko, co może być istotne dla osób z nietolerancją laktozy
Składnik produktu serwatkowego zawierający mleko stanowi źródło białka. Funkcją tego składnika jest dostarczenie białka do produktów spożywczych, w których jest stosowany. Białko to może mieć różną funkcję w zależności od produktu, np. może służyć do budowy tkanki mięśniowej, regeneracji tkanek czy też dostarczania energii. Ponadto produkt serwatkowy zawierający mleko może wpłynąć na lepsze właściwości sensoryczne produktu, takie jak konsystencja, smak i zapach.