Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Dodatki do żywności
dobry składnik
Spożycie dużej ilości preżelowanej mąki ryżowej może prowadzić do niedoborów składników odżywczych oraz zaburzeń trawienia.
Przeżelowana mąka ryżowa to produkt o wysokiej zawartości węglowodanów, wolny od glutenu, o niskim indeksie glikemicznym i często stosowany w diecie osób cierpiących na choroby trawienne.
Składnik, jakim jest przegotowana mąka ryżowa, jest często stosowany w żywieniu osób z chorobami jelit, w celu zmniejszenia podrażnień i zwiększenia wchłaniania składników odżywczych. Przegotowanie mąki ryżowej powoduje zmianę składu skrobi, co powoduje zwiększenie zawartości łatwostrawnych węglowodanów. Wpływa to na zwiększenie ilości energii dostarczanej organizmowi oraz na zmniejszenie obciążenia układu pokarmowego. Ponadto, przegotowana mąka ryżowa jest bogata w białka, witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo i fosfor.