Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
dobry składnik
Spożycie dużej ilości prażonych migdałów może prowadzić do objawów zatrucia cyjankami, co może mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
Prażone migdały są bogate w białka, błonnik, zdrowe tłuszcze, witaminy z grupy B i E oraz minerały takie jak magnez, mangan i fosfor, co czyni je wartościowym składnikiem diety człowieka.
Składnikami odżywczymi występującymi w prażonych migdałach są białka, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Migdały są szczególnie bogate w tłuszcze (ok. 50-60 g na 100 g), zwłaszcza w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Są one także cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa korzystnie na pracę jelit oraz obniża ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Migdały są także bogate w witaminę E, magnez, fosfor i inne minerały, które pomagają zachować zdrowie kości oraz wpływają korzystnie na pracę mięśni.