Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Spożycie dużej ilości poziomek może powodować biegunkę u niektórych osób
Poziomki zawierają witaminę C, błonnik oraz antyoksydanty, dzięki czemu wpływają korzystnie na układ odpornościowy, trawienie i zapobiegają chorobom serca.
Poziomki są bogatym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, a składnikami odżywczymi, których dostarczają są między innymi witamina C, witamina K, foliany, potas, mangan oraz błonnik. Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy organizmu, a także przyspiesza gojenie się ran oraz chroni przed działaniem wolnych rodników. Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi, a także wpływa korzystnie na zdrowie kości. Foliany pomagają w produkcji czerwonych krwinek, a także wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego. Potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a mangan wpływa na metabolizm kości i tkanki łącznej. Błonnik obecny w poziomkach wspomaga trawienie oraz przyspiesza przepływ pokarmu przez jelita, co korzystnie wpływa na zdrowie przewodu pokarmowego.