Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Spożycie dużej ilości porzeczek może prowadzić do biegunki u niektórych ludzi
Porzeczka to niskokaloryczne owoce, bogate w witaminy C, K i antocyjany, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także zawierają błonnik pokarmowy i minerały takie jak potas, magnez i żelazo.
Składniki odżywcze w porzeczce mają wiele funkcji w żywieniu człowieka. Porzeczka jest bogata w witaminę C, która działa jako antyoksydant, wzmacnia układ odpornościowy i przyczynia się do wchłaniania żelaza z pożywienia. Zawiera również witaminę K, która jest niezbędna w procesie krzepnięcia krwi oraz błonnik, który reguluje trawienie i przyczynia się do utrzymania prawidłowej masy ciała. Ponadto, porzeczka zawiera antocyjany, które chronią przed chorobami serca i układu krążenia.