Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika na ludzi po ćiętych może być podrażnienie skóry
Por jest niskokalorycznym warzywem, bogatym w witaminy C i K, kwas foliowy oraz błonnik, który wpływa korzystnie na układ trawienny i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Składnik odżywczy, jakim jest por, pełni wiele funkcji w diecie człowieka. Zawiera on duże ilości błonnika pokarmowego, który wpływa na regulację procesów trawienia oraz przede wszystkim korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, co przyczynia się do zapobiegania zaparciom. Ponadto por jest bogaty w witaminę C oraz beta-karoten, które są silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi organizm przed chorobami serca oraz nowotworami. Por zawiera również kwasy organiczne, które korzystnie wpływają na pracę wątroby oraz przeciwdziałają chorobom wątroby. Ponadto zawarte w nim minerały, takie jak potas, wapń, magnez oraz żelazo, są niezbędne dla utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu.