Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi to uczulenie na skórkę pomidora
Pomidory ze skórką są bogate w likopen, błonnik i witaminę C, a ich regularne spożywanie może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, nowotworów i cukrzycy.
Składnik pomidorów ze skórką, który ma szczególne znaczenie w żywieniu, to likopen - cenny antyoksydant z grupy karotenoidów. Likopen działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz korzystnie wpływa na układ krwionośny i sercowo-naczyniowy. Ponadto, badania sugerują, że regularne spożywanie pomidorów może zmniejszać ryzyko wystąpienia niektórych chorób, w tym choroby nowotworowej i chorób układu krążenia.