Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika podgrzybków na ludzi to wystąpienie reakcji alergicznej
Podgrzybki są bogate w białko, witaminy z grupy B oraz minerały takie jak potas, fosfor i żelazo, co czyni je wartościowym składnikiem diety, szczególnie dla osób z niedoborami żelaza.
Składnik odżywczy zawarty w podgrzybce, który pełni ważną funkcję w żywieniu ludzi, to błonnik pokarmowy. Błonnik ten nie jest strawiony przez enzymy trawienne, co sprzyja regulacji pracy układu pokarmowego, zapobiega zaparciom oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi. Dodatkowo, błonnik zawarty w podgrzybce jest bogaty w polisacharydy, które wpływają korzystnie na kondycję naszej skóry.