podgrzybek suszony

KATEGORIA | Grzyby

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie podgrzybka suszonego może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznych u niektórych ludzi.

Informacje o składniku

Podgrzybek suszony to bogate źródło błonnika i witamin z grupy B

Funkcja

Składnik odżywczy zawarty w podgrzybku suszonym to białko, węglowodany, błonnik, a także witaminy i składniki mineralne, takie jak żelazo, potas, magnez, sód, fosfor i cynk. Białko i błonnik zawarte w podgrzybku suszonym mają korzystny wpływ na układ trawienny, a składniki mineralne pomagają w utrzymaniu równowagi elektrolitowej organizmu. Witaminy z grupy B zawarte w podgrzybku suszonym wpływają na pracę układu nerwowego i zapewniają odpowiednią przemianę materii. Z kolei witamina D wpływa na wchłanianie wapnia i fosforu, co wpływa na zdrowie kości.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik