pleśń gatunku penicillium candidum i geotrichum

KATEGORIA | Grzyby

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwym działaniem niepożądanym składnika pleśni Penicillium candidum i Geotrichum na ludzi może być alergia.

Informacje o składniku

Składniki spożywcze zawierające pleśń gatunku Penicillium candidum i Geotrichum dodawane są w celu poprawy aromatu oraz konsystencji produktów, takich jak sery, chleby, czy też wino.

Funkcja

Składnik odżywczy stanowiący źródło energii dla pleśni Penicillium candidum i Geotrichum to węglowodany, takie jak glukoza i laktoza. Jednocześnie, pleśnie te wymagają dostępu do białek, ponieważ wykorzystują je do syntezy enzymów i innych niezbędnych składników. W skład białek wchodzą aminokwasy, takie jak lizyna, metionina i cysteina. Dla prawidłowego wzrostu i rozmnażania, pleśnie te potrzebują również odpowiednich poziomów minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik