Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Grzyby
dobry składnik
Możliwym działaniem niepożądanym składnika pleśni Penicillium candidum i Geotrichum na ludzi może być alergia.
Składniki spożywcze zawierające pleśń gatunku Penicillium candidum i Geotrichum dodawane są w celu poprawy aromatu oraz konsystencji produktów, takich jak sery, chleby, czy też wino.
Składnik odżywczy stanowiący źródło energii dla pleśni Penicillium candidum i Geotrichum to węglowodany, takie jak glukoza i laktoza. Jednocześnie, pleśnie te wymagają dostępu do białek, ponieważ wykorzystują je do syntezy enzymów i innych niezbędnych składników. W skład białek wchodzą aminokwasy, takie jak lizyna, metionina i cysteina. Dla prawidłowego wzrostu i rozmnażania, pleśnie te potrzebują również odpowiednich poziomów minerałów, takich jak wapń, magnez, fosfor i żelazo.