Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie płatków z komosy ryżowej quinoa może wiązać się z pewnymi zagrożeniami dla zdrowia, choć na ogół są one niewielkie i zdarzają się rzadko. Jednym z potencjalnych zagrożeń jest możliwość wystąpienia reakcji alergicznej u osób uczulonych na rośliny z rodziny komosowatych. Osoby z nietolerancją glutenu powinny również zachować ostrożność, ponieważ quinoa zawiera białko, które może wywoływać podobne objawy jak gluten. Ponadto, spożycie dużej ilości quinoa może prowadzić do kumulacji kwasu oksalowego w organizmie, co w niektórych przypadkach może skutkować powstawaniem kamieni nerkowych. Warto również pamiętać, że płatki z quinoa są dość kaloryczne, więc nie należy ich spożywać w nadmiernych ilościach, szczególnie jeśli prowadzi się siedzący tryb życia.
Płatki z komosy ryżowej quinoa to produkt spożywczy o wysokiej wartości odżywczej
Składnik płatki z komosy ryżowej quinoa stosowany jest głównie w celu zwiększenia wartości odżywczych produktów spożywczych. Komosa ryżowa quinoa jest bogata w białko, błonnik, żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, mangan oraz witaminy z grupy B. Dodając płatki z tego składnika do produktów spożywczych, można zwiększyć ich wartość odżywczą i poprawić ich smak, konsystencję oraz wygląd. Płatki z komosy ryżowej quinoa są często wykorzystywane do wzbogacania płatków śniadaniowych, ciastek, chleba oraz innych produktów piekarniczych.