Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie płatków pomidorowych może prowadzić do reakcji alergicznych u niektórych osób
Płatki pomidorowe są bogate w likopen, błonnik, witaminy C i K, zawierają mało kalorii oraz stanowią dobry dodatek do sałatek, kanapek i sosów.
Składnik żywnościowy w płatkach pomidorowych, czyli pomidory, są bogate w witaminę C, potas, likopen i błonnik pokarmowy. Witamina C pomaga wzmocnić odporność organizmu i przyspieszyć gojenie ran, a potas jest ważny dla utrzymania prawidłowego rytmu serca i ciśnienia krwi. Likopen, z kolei, jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w ochronie przed chorobami serca i nowotworami. Błonnik pokarmowy pomaga w utrzymaniu zdrowia przewodu pokarmowego i reguluje poziom cukru we krwi.