Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Spożycie płatków pełnoziarnistych owsianych może powodować niewielkie ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych u osób uczulonych na gluten. Ponadto, jeśli płatki zawierają dodatki, takie jak cukier, syrop glukozowy, czy olej palmowy, ich regularne spożycie może przyczyniać się do zwiększenia masy ciała, a w konsekwencji prowadzić do otyłości i chorób z nią związanych, takich jak cukrzyca typu 2 czy choroba serca. W związku z tym zaleca się spożywanie płatków owsianych w umiarkowanych ilościach i zwracanie uwagi na ich skład.
Płatki pełnoziarniste owsiane to zdrowy i pożywny produkt spożywczy
Składnik płatki pełnoziarniste gryczane prażone w produktach spożywczych pełni funkcję dostarczania błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, takich jak mangan, fosfor, magnez i cynk. Oprócz tego, może wpłynąć korzystnie na poziom glukozy we krwi dzięki zawartości błonnika, co zapobiega nagłym wahań cukru we krwi.