Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Rośliny lecznicze
dobry składnik
Po spożyciu płatków nagietka mogą wystąpić pewne potencjalne zagrożenia dla zdrowia człowieka, jednak są one zwykle łagodne i występują tylko u nielicznych osób. Niektóre z tych zagrożeń to: 1. Alergia - osoby, które są uczulone na rośliny z rodziny astrowatych, do której należy nagietek, mogą doświadczyć reakcji alergicznych po spożyciu płatków nagietka. 2. Interakcje z lekami - płatki nagietka mogą wpływać na skuteczność niektórych leków, takich jak leki przeciwzakrzepowe, leki przeciwbólowe i leki doustne stosowane w leczeniu cukrzycy. Osoby przyjmujące te leki powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem płatków nagietka. 3. Nadmierna konsumpcja - spożywanie dużych ilości płatków nagietka może prowadzić do biegunki, nudności i wymiotów, ze względu na obecność związków chemicznych, takich jak saponiny i alkaloidy. W każdym razie, przed spożyciem płatków nagietka należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą, aby upewnić się, że nie ma przeciwwskazań do ich spożycia.
Płatki nagietka to produkt spożywczy o wysokiej zawartości składników odżywczych i właściwościach prozdrowotnych.
Składnik płatki migdałów stosowany jest głównie w produktach spożywczych w celu dodania smaku i chrupkości. Jest on także źródłem białka, błonnika i tłuszczów jednonienasyconych, co przyczynia się do wartości odżywczych produktu.