Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
dobry składnik
Spożycie dużych ilości pieprzu czarnego w ziarnach może prowadzić do podrażnienia przewodu pokarmowego oraz wywołać reakcje alergiczne u niektórych osób.
Pieprz czarny w ziarnach to popularny składnik spożywczy wykorzystywany głównie jako przyprawa do potraw.
Składnik pieprzu czarnego w ziarnach nazywany piperyną jest odpowiedzialny nie tylko za charakterystyczny smak i zapach tej przyprawy, ale również wykazuje działanie prozdrowotne. Piperyna może zwiększać wchłanianie niektórych składników odżywczych, takich jak witaminy A i C, beta-karoten, selen, wapń i potas. Ponadto, badania wykazały, że piperyna może wpływać na zmniejszenie stresu oksydacyjnego organizmu oraz obniżanie poziomu cholesterolu, cukru i tłuszczów we krwi.