pieprz chili

KATEGORIA | Przyprawy

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużej ilości ostrej papryki chili może powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka oraz układu pokarmowego, co może skutkować bólem brzucha, nudnościami oraz wymiotami.

Informacje o składniku

Pieprz chili zawiera substancję zwaną kapsaicyną, która nadaje mu charakterystyczny ostry smak

Funkcja

Składnik pieprz chili, czyli kapsaicyna, ma wiele funkcji w żywieniu. Jedną z głównych jest pobudzenie apetytu i poprawa trawienia poprzez zwiększenie wydzielania soków trawienncyh i enzymów trawienncyh. Ponadto, kapsaicyna może przyspieszyć przemianę materii i pomóc w utracie wagi. Ostatnio, badania wykazały, że kapsaicyna może mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik