Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy
dobry składnik
Spożycie dużej ilości ostrej papryki chili może powodować podrażnienie błony śluzowej żołądka oraz układu pokarmowego, co może skutkować bólem brzucha, nudnościami oraz wymiotami.
Pieprz chili zawiera substancję zwaną kapsaicyną, która nadaje mu charakterystyczny ostry smak
Składnik pieprz chili, czyli kapsaicyna, ma wiele funkcji w żywieniu. Jedną z głównych jest pobudzenie apetytu i poprawa trawienia poprzez zwiększenie wydzielania soków trawienncyh i enzymów trawienncyh. Ponadto, kapsaicyna może przyspieszyć przemianę materii i pomóc w utracie wagi. Ostatnio, badania wykazały, że kapsaicyna może mieć działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.