pieczone kości cielęce

KATEGORIA | Mięso

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Spożycie pieczonych kości cielęcych może wiązać się z pewnymi potencjalnymi zagrożeniami dla zdrowia człowieka. Pierwszym z nich jest ryzyko zadławienia się małymi kośćmi, które mogą utknąć w gardle lub przełyku. Ponadto, pieczone kości mogą zwiększać ryzyko wystąpienia zapalenia trzustki, zwłaszcza u osób z już istniejącymi problemami trzustki. Spożywanie kości może również powodować uszkodzenie zębów, szczęk i jelit, szczególnie u osób z chorobami związanych z układem pokarmowym. W kośćciach mogą również znajdować się szkodliwe bakterie, które mogą spowodować zatrucia pokarmowe. Dlatego zaleca się ostrożność przy spożywaniu pieczonych kości cielęcych i unikanie zbyt dużej ilości lub całkowitego ich spożywania.

Informacje o składniku

Pieczone kości cielęce to smaczna przekąska dla miłośników mięsa

Funkcja

Składnik pieczone kości cielęce, zwany również "naturalnym aromatem z kości", jest używany w produktach spożywczych jako dodatek smakowy. Ma intensywny mięsny smak i zapach, który może poprawić walory smakowe różnych potraw, w tym mięs, zup i sosów.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik