Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Pełne mleko może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzkiego w przypadku spożywania go w nadmiarze lub w przypadku alergii na składniki mleka. Spożycie dużej ilości tłuszczu mlecznego może zwiększać ryzyko chorób serca i miażdżycy. W przypadku alergii na mleko, spożycie pełnego mleka może prowadzić do wystąpienia objawów alergicznych, takich jak wysypka, obrzęk, trudności z oddychaniem i reakcje anafilaktyczne. Dlatego osoby z alergią na składniki mleka powinny unikać spożywania pełnego mleka lub produktów mlecznych.
Pełne mleko to produkt spożywczy bogaty w składniki odżywcze, w tym białko i wapń, który jest ważny dla zdrowych kości.
Składnik pełne mleko w proszku jest dodawany do produktów spożywczych w celu zwiększenia wartości odżywczej oraz poprawienia konsystencji i smaku. Zawiera on tłuszcz, białko i laktozę w proporcjach podobnych do mleka krowiego. Natomiast odtłuszczone mleko w proszku zawiera mniej tłuszczu niż pełne mleko w proszku, dzięki czemu jest mniej kaloryczne i bardziej wskazane dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Zawiera ono również białko i laktozę, co pozwala zachować wartości odżywcze produktu. Odtłuszczone mleko w proszku znajduje zastosowanie w produktach dietetycznych oraz w produktach, w których zmniejszenie zawartości tłuszczu nie wpływa negatywnie na ich jakość smakową i konsystencję.