Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Zboża i produkty zbożowe
dobry składnik
Pęczak orkiszowy jest zwykle uważany za zdrową żywność i nie powinien powodować szkód dla zdrowia ludzkiego, jeśli jest spożywany w umiarkowanych ilościach. Jednakże, osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią powinny unikać spożywania pęczaku orkiszowego, ponieważ zawiera on gluten. Ponadto, osoby, które są uczulone na zboża, powinny również zachować ostrożność w spożywaniu pęczaku orkiszowego. Podobnie jak w przypadku innych zbóż, spożywanie zbyt dużej ilości pęczaku orkiszowego może prowadzić do niekorzystnych skutków zdrowotnych, takich jak nadwaga, cukrzyca typu 2 i choroby serca. Dlatego zaleca się spożywanie pęczaku orkiszowego w ramach zrównoważonej diety i stylu życia.
Pęczak orkiszowy to produkt spożywczy o wysokiej zawartości błonnika i składników odżywczych
Składnik pęczak kujawski z jęczmienia jest głównie stosowany w produktach spożywczych jako źródło błonnika. Błonnik ten pomaga regulować trawienie i zapobiega zaparciom. Ponadto, pęczak kujawski z jęczmienia zawiera składniki odżywcze takie jak żelazo, magnez, fosfor, miedź oraz witaminy z grupy B. Może być wykorzystywany do produkcji różnych produktów spożywczych, w tym chleba, ciastek, musli, płatków śniadaniowych i innych przetworów zbożowych.