Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Nabiał
dobry składnik
Spożycie pasteryzowanego mleka koziego nie powinno wywoływać działań niepożądanych u ludzi
Mleko kozie poddane procesowi pasteryzacji
Pasteryzowane mleko kozie jest bogatym źródłem wielu składników odżywczych, takich jak białko, tłuszcz, węglowodany, witaminy i minerały. Białko jest potrzebne do budowy i regeneracji tkanki mięśniowej, tłuszcz dostarcza energii i pomaga wchłaniać niektóre witaminy, węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Witaminy zawarte w mleku kozim to między innymi witamina A, witaminy z grupy B oraz witamina D, która pomaga wchłaniać wapń i wpływa na rozwój kości i zębów. Minerały takie jak wapń, fosfor, magnez czy cynk są także niezbędne dla zdrowia.