Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | nabiał
dobry składnik
Możliwe działanie niepożądane składnika w ludzkim organizmie po spożyciu pasteryzowanych jaj płynnych.
Pasteryzowane jaja płynne są bogatym źródłem białka i składników odżywczych, a także bezpiecznym produktem spożywczym dzięki procesowi pasteryzacji, który eliminuje groźne bakterie.
Składnik żywieniowy w pasteryzowanych jajach płynnych to białko oraz tłuszcz. Białko jest ważnym źródłem aminokwasów, niezbędnych do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Tłuszcz zaś stanowi źródło energii oraz jest niezbędny do wchłaniania niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego, jaja pasteryzowane są bogate w wiele innych składników odżywczych, takich jak niacyna, witamina B12, selen i fosfor.