pasteryzowane jaja płynne

KATEGORIA | nabiał

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika w ludzkim organizmie po spożyciu pasteryzowanych jaj płynnych.

Informacje o składniku

Pasteryzowane jaja płynne są bogatym źródłem białka i składników odżywczych, a także bezpiecznym produktem spożywczym dzięki procesowi pasteryzacji, który eliminuje groźne bakterie.

Funkcja

Składnik żywieniowy w pasteryzowanych jajach płynnych to białko oraz tłuszcz. Białko jest ważnym źródłem aminokwasów, niezbędnych do budowy i naprawy tkanek w organizmie. Tłuszcz zaś stanowi źródło energii oraz jest niezbędny do wchłaniania niektórych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Oprócz tego, jaja pasteryzowane są bogate w wiele innych składników odżywczych, takich jak niacyna, witamina B12, selen i fosfor.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik