Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Przyprawy i zioła
uważaj na...
Dwutlenek siarki, obecny w roślinie Pasternak, może potencjalnie wpłynąć negatywnie na ludzkie zdrowie.
Pasternak to warzywo o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, minerały i błonnik; zawiera także dwutlenek siarki, który może powodować reakcje uczuleniowe u niektórych osób, jednak spożywanie go w umiarkowanych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia.
Składnik dwutlenek siarki stosowany jest w uprawie pasternaka jako preparat fungicydowy. Jest to substancja dezynfekująca glebę i zwalczająca choroby grzybowe, które mogą wpłynąć negatywnie na wzrost i plonowanie roślin pasternaka. Nie jest on przeznaczony do bezpośredniego spożycia przez człowieka, ani nie posiada wartości odżywczych dla roślin lub organizmów żywych.