Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Orzechy i nasiona
neutralny składnik
Spożycie pasty z prażonych orzechów arachidowych może prowadzić do wystąpienia różnych zagrożeń dla zdrowia człowieka. Jednym z największych zagrożeń jest ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej u osób uczulonych na orzeszki arachidowe. Objawy alergii mogą obejmować trudności z oddychaniem, obrzęk twarzy, wysypkę skórną, nudności, wymioty, biegunkę i zwiększone ryzyko wstrząsu anafilaktycznego. Spożywanie dużej ilości pasty z prażonych orzechów arachidowych może również prowadzić do nadwagi ze względu na wysoką zawartość kalorii, tłuszczów i cukru. Wysoka zawartość tłuszczów może również zwiększyć poziom cholesterolu we krwi i zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Pasta z prażonych orzechów arachidowych może również zawierać aflatoksyny, które są toksycznymi substancjami produkowanymi przez grzyby. Długotrwałe spożywanie aflatoksyn może prowadzić do uszkodzenia wątroby i zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworów wątroby. Dlatego zaleca się spożywanie pasty z prażonych orzechów arachidowych w umiarkowanych ilościach, a osoby z alergią powinny unikać spożywania produktów zawierających orzeszki arachidowe.
Pasta z prażonych orzechów arachidowych to smaczny i pożywny produkt spożywczy
Składnik pasta z pomidorów (przecier pomidorowy) ma funkcję dodania smaku i koloru do produktów spożywczych, takich jak sosy, zupy, pizze i dania mięsne. Jest to również źródło likopenu, który jest przeciwutleniaczem i uważany jest za korzystny dla zdrowia. Pasta z pomidorów może również pełnić funkcję zagęstnika w niektórych produktach spożywczych.