pasta waniliowa w tym laski wanilii

KATEGORIA | Przyprawy i zioła

Wpływ na zdrowie

neutralny składnik

Uwaga

Możliwe działanie niepożądane składnika na ludzi pasty waniliowej zawierającej laski wanilii jest wystąpienie reakcji alergicznej.

Informacje o składniku

Pasta waniliowa jest popularnym składnikiem w kuchni, szczególnie wypieków, pochodzi z ekstraktu z lasek wanilii i zawiera niewielkie ilości składników odżywczych, ale jest bogata w smak i aromat.

Funkcja

Składnikiem pasty waniliowej jest laska wanilii, która stanowi naturalne źródło waniliny. Wanilina to związek chemiczny o intensywnym aromacie wanilii, który nadaje potrawom charakterystyczny smak i zapach. Laska wanilii zawiera również inne naturalne substancje o charakterze aromatycznym i smakowym, które wpływają na walory smakowe i zapachowe pasty waniliowej. Oprócz tego, laska wanilii jest też źródłem niektórych związków mineralnych i witamin, które mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie człowieka.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik