Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Warzywa
dobry składnik
Spożycie kopru włoskiego może powodować pewne zagrożenia dla zdrowia człowieka. Owoce kopru włoskiego zawierają furanokumaryny, które mogą powodować reakcje fototoksyczne, zwłaszcza u osób z wrażliwą skórą. Reakcje te mogą powodować zaczerwienienie, świąd i oparzenia skóry w przypadku ekspozycji na słońce. Ponadto, owoce kopru włoskiego zawierają związki fitochemiczne, które mogą wpływać na działanie leków, zwłaszcza leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych. Osoby przyjmujące takie leki powinny ograniczać spożycie koprów włoskich lub unikać ich całkowicie. Wreszcie, owoce kopru włoskiego mogą powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Objawy alergii mogą obejmować swędzenie, pokrzywkę, obrzęk gardła i trudności z oddychaniem. W celu uniknięcia tych zagrożeń, zaleca się spożywanie kopru włoskiego z umiarem i zawsze w ramach zrównoważonej diety. Osoby z wrażliwą skórą lub przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem przed spożyciem koprów włoskich.
Owoc kopru włoskiego jest bogaty w witaminy i składniki odżywcze
Składnik owocu kopru włoskiego, zwany estragolem, jest stosowany jako naturalny aromatyzator i zapach w produktach spożywczych, takich jak napoje bezalkoholowe, pieczywo, sosy, marynaty, musztardy i przetwory spożywcze.