Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Owoce żurawiny, spożywane w umiarkowanych ilościach, zazwyczaj nie powodują negatywnych skutków dla zdrowia człowieka. Jednakże, spożycie dużych ilości żurawiny może prowadzić do pewnych potencjalnych zagrożeń dla zdrowia. Przede wszystkim, żurawina jest bogata w kwasy organiczne, które mogą podrażniać żołądek, powodując problemy gastryczne, takie jak zgaga, wzdęcia, biegunka i niestrawność. Osoby z chorobami wrzodowymi żołądka lub dwunastnicy powinny unikać spożywania dużej ilości żurawiny. Ponadto, żurawina zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, co w nadmiarze może powodować kamienie nerkowe u niektórych osób. Osoby z historią chorób nerek powinny spożywać owoce żurawiny z umiarem. Wreszcie, żurawina jest bogata w naturalne związki chemiczne, które mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Jednakże, spożywanie dużej ilości żurawiny może mieć wpływ na leki przeciwzakrzepowe, takie jak warfaryna, co może prowadzić do ryzyka krwawień i zwiększonego ryzyka powstawania siniaków. W każdym przypadku, aby uniknąć jakichkolwiek potencjalnych zagrożeń dla zdrowia, zaleca się spożywanie żurawiny w umiarkowanych ilościach i konsultację z lekarzem, jeśli masz jakieś wątpliwości czy obawy.
Owoce żurawiny są bogate w witaminę C i antyoksydanty, co przyczynia się do wzmocnienia układu odpornościowego.
Składnik owoce żurawina suszona stosowany jest głównie w produktach spożywczych jako dodatek smakowy oraz ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne. Dzięki zawartości flawonoidów, antocyjanów i kwasów organicznych, żurawina suszona działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz korzystnie wpływa na układ moczowy. W produktach spożywczych, takich jak płatki śniadaniowe, batony, ciasta czy jogurty, dodatek żurawiny suszonej nadaje charakterystyczny smak oraz poprawia walory estetyczne poprzez intensywny, czerwony kolor.