Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Spożycie dużych ilości owoców jarzębiny może powodować biegunkę, nudności oraz wymioty ze względu na wysoką zawartość kwasów organicznych w tych owocach. Dodatkowo, nasionka jarzębiny zawierają toksyny, w tym kumaryny, które mogą powodować bóle głowy, zawroty głowy i szum w uszach. Dlatego zaleca się spożywanie jarzębiny jedynie w niewielkich ilościach i po uprzednim ich przetworzeniu, na przykład poprzez gotowanie lub suszenie. Osoby z chorobami przewodu pokarmowego powinny unikać spożywania jarzębiny.
Owoce jarzębiny są bogate w witaminę C i mają korzystny wpływ na układ trawienny
Składnik owoce jarzębiny jest często wykorzystywany w produktach spożywczych jako naturalny środek konserwujący ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i antyoksydacyjne. Ponadto, owoce jarzębiny zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, fosfor, żelazo i karotenoidy, dzięki czemu są również stosowane jako dodatek do żywności ze względów odżywczych. W produktach spożywczych składnik owoce jarzębiny może być stosowany na przykład do produkcji dżemów, soków, herbat, napojów, a także do aromatyzowania mięs i potraw mięsnych.