owoce jagoda i przecier jagodowy

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Spożycie dużych ilości jagód lub przecieru jagodowego może prowadzić do biegunki i bólu brzucha

Informacje o składniku

Owoce jagoda to małe, kuliste owoce o intensywnym smaku, z kolei przecier jagodowy to gęsta masa o kwaśnym smaku, pozyskiwana z rozdrobnionych jagód.

Funkcja

Składniki odżywcze zawarte w owocach jagodowych i przecierze jagodowym są bardzo korzystne dla zdrowia. Najważniejszymi składnikami są witamina C, błonnik, antyoksydanty, węglowodany oraz kwasy organiczne. Witamina C pomaga wzmocnić układ odpornościowy, działa przeciwutleniająco i przyspiesza gojenie się ran. Błonnik jest korzystny dla układu pokarmowego, reguluje poziom glukozy we krwi oraz zmniejsza ryzyko chorób serca. Antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu, a kwasy organiczne wpływają na procesy trawienne oraz korzystnie wpływają na układ nerwowy.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik