Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Owoce głogu, jeśli spożywane w nadmiarze, mogą powodować nieprzyjemne skutki dla zdrowia człowieka. Mogą one prowadzić do bólu brzucha, nudności, wymiotów i biegunki. Owoce te zawierają również kwas cyjanowodorowy, który w dużych ilościach może być toksyczny dla organizmu i prowadzić do duszenia się, zawrotów głowy i utraty przytomności. Dlatego zaleca się spożywanie owoców głogu w umiarkowanych ilościach, aby uniknąć negatywnych skutków dla zdrowia. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skonsultować się z lekarzem.
Owoce głogu są bogate w witaminę C i błonnik, co przyczynia się do poprawy trawienia i ogólnego zdrowia organizmu.
Składnik owoce głogu jest często wykorzystywany w produktach spożywczych ze względu na jego słodko-gorzki smak oraz działanie na układ sercowo-naczyniowy. Wyciąg z owoców głogu może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi oraz poprawie krążenia krwi. Ponadto, składnik ten może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz antybakteryjne. W produktach spożywczych, składnik owoce głogu jest często dodawany do herbat, napojów energetycznych, suplementów diety oraz innych produktów ziołowych.