Moduł tworzenia i zarządzania listami zakupowymi jest dostępny
tylko w naszej aplikacji. Zachęcamy do jej odwiedzenia.
Zespół Czytamy Etykiety
KATEGORIA | Owoce
dobry składnik
Owoce tarniny zawierają toksyczne substancje, takie jak kwas cyjanowodorowy i glikozydy cynamonowe, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka po spożyciu w dużych ilościach lub w nieprawidłowy sposób. Spożycie dużych ilości owoców tarniny może prowadzić do objawów takich jak biegunka, wymioty, bóle brzucha, zawroty głowy, a nawet zatrucia, które w skrajnych przypadkach mogą zagrażać życiu. Dlatego ważne jest, aby spożywać owoce tarniny umiarkowanie i pamiętać o odpowiednim ich przygotowaniu, takim jak gotowanie lub suszenie, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia niepożądanych skutków zdrowotnych.
Owoc tarniny jest bogaty w przeciwutleniacze i ma charakterystyczny, kwaśny smak
Owoc śliwki jest często używany jako składnik produktów spożywczych ze względu na swoje właściwości smakowe i odżywcze. Funkcje składnika owocu śliwki w produktach spożywczych mogą obejmować dodanie naturalnego smaku i aromatu, wzrost zawartości błonnika pokarmowego oraz dostarczenie składników odżywczych, takich jak witaminy i minerały, w tym witaminę C, witaminę K i potas. Ponadto, sok ze śliwek może być stosowany jako naturalny konserwant w produktach spożywczych, co przedłuża ich trwałość.