owoc kopru włoskiego

KATEGORIA | Owoce

Wpływ na zdrowie

dobry składnik

Uwaga

Owoc kopru włoskiego może potencjalnie stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka w przypadku spożycia w dużych ilościach. Może to prowadzić do niestrawności, wzdęć, biegunki oraz innych zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Ponadto, osoby uczulone na seler lub marchewkę mogą również być uczulone na koperek włoski, który jest z nimi blisko spokrewniony. W przypadku jakichkolwiek niepokojących objawów po spożyciu kopru włoskiego zaleca się skonsultowanie się z lekarzem.

Informacje o składniku

Owoc kopru włoskiego jest bogaty w witaminy i minerały

Funkcja

Składnik owocu kolendry, czyli olejek eteryczny z kuminą aldehydem, jest stosowany w produktach spożywczych do dodania charakterystycznego smaku i zapachu kolendry. Może być również stosowany jako naturalny konserwant w celu przedłużenia trwałości produktu.

Artykuły na temat tego składnika

Produkty zawierające składnik